Wat is no cure no pay?

No cure no pay betekent letterlijk ‘geen oplossing geen betaling’, waarmee wordt bedoeld dat de dienstverlener alleen wordt betaald als hij een bepaald resultaat heeft gehaald. No cure no pay is in de advocatuur jarenlang verboden geweest, maar vanaf januari 2014 is dit verbod (tijdelijk) opgeheven. Met een proef van vijf jaar wordt bekeken of de no cure no pay regeling toch werkt.

No cure no pay en letselschade

Binnen de letselschade betekent no cure no pay dat u alleen betaalt voor juridische bijstand als het ook tot een schadevergoeding komt. Maar als de aansprakelijkheid van de andere partij kan worden vastgesteld, betaalt deze partij nu de kosten voor juridische bijstand. Bij een zaak waarin u denkt dat de aansprakelijkheid geen issue is, is dit dus een voordeliger regeling, omdat u zelf niets betaalt!

Wanneer is de nieuwe regeling voordelig?

De afspraak maken dat u alleen betaalt als u ook daadwerkelijk een vergoeding krijgt, kan zinvol zijn als u van tevoren erg onzeker bent over de uitkomst van uw letselschadezaak. Het experiment rondom no cure no pay is bedoeld om de drempel naar letselschade advocaten te verlagen. Vooral voor diegenen die niet voor (gedeeltelijk) gratis bijstand in aanmerking komen, maar voor wie het inschakelen van een advocaat toch een te hoge financiƫle drempel zou betekenen om hun recht te halen wanneer zij slachtoffer zijn van letselschade. Op deze manier wil de overheid dus de drempel tot rechtsbijstand verlagen. Het experiment is gestart in 2014 en heeft voorlopig een looptijd van vijf jaar. Hierna zal worden beoordeeld of de nieuwe regeling mogelijk blijft. Het geldt voorlopig alleen voor zaken bij letselschade en overlijdensschade.

Wilt u meer weten over deze nieuwe regeling of over onze werkwijze? Wij helpen u graag in Maastricht en in de wijde omgeving van Maastricht met al uw vragen rondom letselschade. Neem dan vrijblijvend contact met ons op.